Tunhemskören konsert 20020310

Gospelkonsert tillsammans med André De Lange och Emma Bådagård, Västra Tunhems kyrka 20020310.

Tunhemskören konsert 20040314

Konsert "Mariamusik" med Nicklas Hjulström som recitatör och under ledning av Ruth Nordholm och Mattias Eklund, Västra Tunhems kyrka 20040314.

Tunhemskören i Köpenhamn 2002

Tunhemskören utanför Svenska Gustavskyrkan i Köpenhamn 2002.

Tunhemskören 1986 - 2009

Tunhemskörens verksamhet återupptogs på allvar i september 1986. Från början var man 8 körmedlemmar men på några få år ökade medlemsantalet drastiskt. 1989 var man 36 stycken i kören.

Genom åren har kören levt en mycket aktiv tillvaro till största delen under ledning av Ruth Nordholm men med enstaka, kortare inhopp av vikarier.

Man har medverkat vid ett flertal tillfällen i både Västra Tunhems kyrka och i Vargöns kyrka både i gudstjänster och med egna konserter. Stående inslag under åren har varit medverkan i samband med bland annat Kyndelsmässodagen, påsk, Valborgsfirande (anordnat av Västra Tunhems Hembygdsförening), Tacksägelsedagen, Allhelgona, Första advent, Luciakonsert i Fyrkanten, Vargön (fram till mitten av 1990-talet) och jul. Dessutom har kören ofta arrangerat någon typ av konsert eller musikgudstjänst i Tunhems kyrka i mars månad.

Förutom medverkan med sång på ”hemmaplan”, dvs i Västra Tunhems församling, så har kören genom åren anordnat ett antal körhelger/kördagar (där man ofta tränat inför konserter eller haft besök av sång- eller körpedagoger). Dessutom har ett antal resor anordnats, både inom landet och utomlands.

Nedan följer ett urval av aktiviteter som kören deltagit i under årens lopp.

Konserter

Genom åren har Tunhemskören deltagit i ett stort antal olika sammanhang men främst har man arrangerat egna konserter ibland med kända gästartister.

Under ett stort antal år har kören haft ett samarbete med Vargöns kammarorkester och dess legendariske ledare Sture Nilsson. Samarbetet har fortsatt även efter hans bortgång, nu med Catarina Olsson som musikalisk ledare. De stående inslagen i samarbetet har varit Valborgskonserten i Västra Tunhems kyrka och Adventskonserten i Vargöns kyrka på Första Advent.

Kören har provat på lite olika genres som jazz, gospel och klassiskt förutom den sedvanliga repertoaren hos en kyrkokör.

På jazzsidan har Tunhemskören vid två tillfällen musicerat tillsammans med Peoria Jazzband från Lerum. Kören har även samarbetat med Vargöns Storband ett antal gånger genom åren.

Kören har sjungit en del gospel, några gånger under ledning av Lars Brandström men oftast tillsammans med Henrik Mossberg och lokala musiker.

På den klassiska sidan har kören framfört både Camille Saint-Saens "Juloratorium" och Lars-Erik Larssons "Förklädd Gud". Båda verken tillsammans med Vargöns kammarorkester och kända solister. Man har även arrangerat en nyårskonsert med Erland Hagegård.

Ett lite annorlunda sammanhang som delar av Tunhemskören deltagit i är det unika arrangemanget "Waves of Friendship". Detta bestod av cirka 2000 körsångare från Västsverige som deltog på invigningen av friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg sommaren 1995.

Körhelger

Från 1992 och framåt har Tunhemskören nästan årligen anordnat en körhelg eller kördag som uppstart på höstterminen. Dessa dagar har använts till både instudering av nya stycken/verk och för att idka utbildning i såväl röstvård som körsång.

Oftast har körhelgerna med övernattning varit förlagda i det relativa närområdet. Om man studerar listan med platser som besökts märks en viss förkärlen till Bohuslän då kören bland annat har besökt Gårevik på Orust, Kärlingesund på Bokenäset,Saltögården söder om Strömstad och Östadgården i Norra Bullaren.

När kören bara samlats en dag har man utnyttjat lite olika församlingshem i hemma- eller grannförsamlingarna.

Resor

Under årens lopp har kören begett sig ut på ett antal längre körresor. Den första längre resan ägde rum pingsthelgen 1989 då man gjorde en bussresa till Tunhems tyska vänort Reizdorf. Där hade man två konserter i den lokala kyrkan och man gjorde utflykter till Kiel och Lübeck.

I slutet av maj 1992 var det dags för nästa resa. Denna gång styrde man kosan mot Paris. I verksamhetsberättelsen för aktuellt år ger körens dåvarande sekreterare Uno Andersson en mycket levande beskrivning av denna resa. Denna berättelse återfinns här.

Två år senare (11-16 maj 1994) var resmålet Berlin. Sekreterare Ingrid Månsson återger resan så här i verksamhetsberättelsen för det året:

"Vi var ett 20-tal körmedlemmar på en oförglömlig resa till Berlin, där vi gästade Svenska Kyrkan. Färdmedlet var tåg-båt-tåg och vi inkvarterades i Svenska Skolans lokaler (samma byggnad som kyrkan). Vi mottogs mycket väl av prästfamiljen Alvarsson (Christer Alvarsson bördig från Tisselskog i Dalsland), trots att vi dök upp i ottan på Kristi Himmelfärdsdagen.

Vi hade Emily Lundgren med oss som solist och hon framträdde vid förmiddagsgudstjänsten redan samma dag tillsammans med Stefan Rahkonen på trumpet och Paul Nordholm på piano.

På söndagen medverkade kören i gudstjänsten tillsammans med ovannämnda. Båda gudstjänsterna var relativt välbesökta och våra framträdanden uppskattade mycket av svenskarna i förskingringen.

Utöver övningarna och framträdanden hann vi bese staden, dels organiserat på en längre specialrundtur, dels 'fritt'".

Kören har även gjort resor inom Norden. 1996 besökte Tunhemskören Oslo där vi sjöng i Svenska Margaretakyrkan. 2002 gick färden till Köpenhamn där vi framträdde i Svenska Gustavskyrkan.

CD-inspelning

I oktober 2006 gjordes en CD-inspelning i Vargöns kyrka där Tunhemskören medverkade tillsammans med Västra Tunhems församlings två andra körer Vargökören och Familjekören.

Helene Brogeland